Internet via de lucht, is dat de toekomst?

“400.000 gezinnen op het platteland krijgen snel internet”. Dat is de kop van het persbericht in het Algemeen Dagblad van 10 november 2015. Hoe? Worden er geulen gegraven door de weilanden? Worden er vezels geblazen richting de individuele boerderijen? Dat gaat toch een fortuin kosten?

Nee, dat gaat vooralsnog niet gebeuren. Waarom bekabelen als het ook draadloos kan? De nieuwe oplossing is het 4G-modem dat het razendsnelle mobiele 4G-netwerk omzet in vast internet. Een snelheid van wel 50Mbit/s kan gehaald worden.

 

We kunnen vraagtekens gaan plaatsen bij de investeringen in glasvezel voor particulieren. Voorlopig is het 4G-modem alleen te gebruiken voor internet, dus nog niet voor vaste telefonie. Ook digitale televisie is nog niet te krijgen, puur en alleen omdat dat teveel MB’s vraagt en we nu nog gebonden zijn aan een databundel. Maar, koersen we niet aan op een alsmaar sneller wordend 4G-netwerk? En worden MB’s niet steeds goedkoper, waardoor de datalimiet verdwijnt en we met z’n allen via een 4G-netwerk onze internet en digitale televisie gaan ontvangen? Dit zou betekenen dat er nogal een stap wordt gemaakt in de internettechnologie!

 

Het begint er op te lijken dat we een nieuw tijdperk in gaan. Geen bekabeld netwerk meer, maar een netwerk via de lucht. Internet of Things wordt daardoor ook steeds realistischer. Communicatie via de lucht, dat is de toekomst.

The Internet of Things en Machine-to-Machine

Al sinds de opmars van de mobiele telefonie en het internetprotocol (IP) in de jaren ’90, ontwikkelt communicatietechnologie zich in een hoog tempo. Telefooncentrales, breedbandverbindingen, computers en mobiele netwerken stammen inmiddels uit een ver verleden. Sinds 4G in Nederland is geïntroduceerd, is het mobiele dataverbruik per apparaat vrijwel verdubbeld. Vooral de toename van videotoepassingen en het gebruik van social media zijn een belangrijke motor achter deze enorme groei.

 

Met de komst van IP-technologie is telefonie een applicatie op het netwerk geworden, waarmee tal van nieuwe mogelijkheden zijn ontstaan. Mobiele communicatie en sensortechnologie maken het samen mogelijk om systemen en processen te verbeteren en te versnellen. In de afgelopen tien jaar zijn machines zich langzaam gaan verbinden met het internet. Door dalende kosten voor dataopslag, nieuwe vormen van datatransmissie en -technieken en toename in rekencapaciteit kunnen machines op grote schaal via het internet met elkaar verbonden worden. Daarmee komen gegevens beschikbaar over gebruik, onderhoud, slijtage et cetera en worden nieuwe vormen van dienstverlening mogelijk.

 

Begrippen als The Internet of Things en Machine-to-Machine (M2M) zijn inmiddels geen vage termen meer. De consument is van grote waarde in de vraag en het aanbod van deze markt; het leven wordt immers gemakkelijker en aangenamer door al deze ontwikkelingen. Momenteel gebruiken wij onze smartphone al als afstandsbediening gebruiken. De verwachting is dat rond 2020 meer dan vijftig miljard objecten (machines) via het internet met elkaar verbonden zijn.

 

T-Mobile biedt het gebruik van M2M al aan haar zakelijke afnemers aan. Met haar Machine-to-Machine-oplossingen is het mogelijk om op afstand apparatuur uit te lezen, te activeren of aan te sturen. De gegevens van apparaten en systemen worden uitgelezen en met die informatie kunnen bedrijven hun dienstverlening of bedrijfsproces optimaliseren.


 

 
16-01

Deze nieuwsbrief een aantal onderwerpen uit de telecom markt. Deze nieuwsbrief is gedreven door het vele telecomnieuws dat de afgelopen weken het nieuws bereikt heeft. De ontwikkelingen zullen het werkveld van de werkzaamheden naar onze mening kunnen veranderen en daarom houden wij dit scherp in de gaten.

Consolidatie van markten

Nederland heeft een van de beste telecom- en internetinfrastructuren van Europa. Dit biedt voor ons land als digitale economie een zeer goede uitgangspositie. Consumenten en bedrijven benutten steeds beter de potentie van die infrastructuur en staan steeds beter en meer met alles en iedereen in verbinding. In de onderstaande afbeelding ziet u de digitale snelweg. Alle belangrijke bekabeling om mens, machine en sensoren met elkaar in verbinding te brengen.

Tot voor kort werd glasvezel gezien als dé toekomst. Echter, in 2015 zijn de investeringen met ruim 50 procent afgenomen. Deze dalende trend zet door in 2016. Een andere interessante ontwikkeling is dat de investeringen in de mobiele technieken relatief gezien sinds 2013 toenemen. Een van de overwegingen hierbij lijkt de sterke ontwikkeling van draadloos internet te zijn. KPN sluit de buitengebieden aan via 4G met een relatief goedkoop abonnement. De techniek om heel Nederland via 4G te ontsluiten is gezien de inwonersdichtheid op dit moment nog niet mogelijk, maar de deur voor verdere ontwikkelingen is open gezet. Daarnaast neemt KPN momenteel actief deel aan de ontwikkeling van een LoRa netwerk. Deze communicatie heeft voordelen voor Internet of Things, maar is ook een aanvulling op het 4/5/6G-netwerk om de connectiedichtheid te beperken.

Ziggo, van Liberty, heeft vorig jaar haar wifi-netwerk opengesteld, zodat abonnees door heel Nederland gebruik kunnen maken van wifi. Op deze manier maakt Ziggo haar fysieke netwerk draadloos toegankelijk. Gelijktijdig toont Vodafone interesse in Liberty terwijl zij reeds eerder twee bekabelaars opkocht in Spanje en Duitsland. Kortom: een draadloze telecom- en internetaanbieder koopt bekabelaars op, terwijl KPN, een van oudsher bekabelde aanbieder van telecommunicatiediensten, haar netwerk upgradet naar een beter draadloos netwerk. Twee partijen groeien lokaal gezien, in Nederland, op het gebied van technische propositie naar elkaar toe. Terwijl er internationaal gezien een consolidatieslag gaande is.

Wat wordt het nu: 4G of bekabeld internet? Huawei heeft blijkbaar al een keuze gemaakt. Zij zijn begonnen met het maken van een LTE Cube die 4G omzet in wifi-signaal. Wij van Quamba People staan enigszins sceptisch tegenover het loslaten van het bekabelde netwerk in de nabije toekomst. Maar één ding is zeker: het telecomspeelveld staat een turbulente tijd te wachten waarin de traditionele diensten plaats moeten gaan maken voor nieuwe diensten die de consumenten weten te binden. Geen techniek en gigabytes, maar content en service. En vanuit dat perspectief denken wij dat Vodafone een zeer slimme langetermijnzet doet door Liberty op te kopen. Wij zijn benieuwd naar het antwoord van KPN.

Door : Raymond Verheul, Quamba People.

Bronvermeldingen:
De staat van Telecom. Geraadpleegd in januari 2016, van: http://www.destaatvantelecom.nl/;
KPN. Geraadpleegd in januari 2016, van https://www.kpn.com/ ;
Ziggo. Geraadpleegd in januari 2016, van https://www.ziggo.nl/ ; Bastiaenen, Jan-Hein (2014, 3 december).
De toekomst van telecom. Geraadpleegd in januari 2016, van https://www.ictmagazine.nl/uitgelicht/toekomst-telecom/ ;
Huigsloot, Ruud (2015, 15 september). Kan 4G de kabel vervangen?. Geraadpleegd in januari 2016, van: http://www.ruudhuigsloot.nl/kan-4g-de-kabel-vervangen-ziggo-vs-t-mobile-4g-the-battle/.

 

LoRa WAN

Als alle apparaten via internet met elkaar communiceren, kost dat dan niet heel veel geld? En moeten alle apparaten dan een simkaart met data-abonnement hebben? Dat hoeft niet! Daarvoor is namelijk de nieuwe internettechnologie LoRa WAN ontwikkeld. Deze technologie maakt geen gebruik van wifi of 3G, maar verzendt signalen via een Long Range verbinding. Dit houdt in dat de internetsnelheid wel laag is, maar dat de verbinding een groot bereik heeft, namelijk 10 kilometer.

 

Voor de meeste apparaten die gebruik zullen maken van LoRa WAN is een hoge bandbreedte ook niet nodig. Denk bijvoorbeeld aan een hondenriem waarvan de locatie te bepalen is, of een boot die een signaal afgeeft wanneer er water wordt gedetecteerd (en de boot dus aan het zinken is). In Amsterdam wordt deze technologie inmiddels al toegepast. In de stad hangen dertien wifikastjes die de hele stad van gratis internet kunnen voorzien.

Vacatures
Regio: Gelderland
Regio: Gelderland,Utrecht
Regio: Zuid-Holland
Contact opnemen

HQ Quamba People
De Wel 4
3871 MV Hoevelaken

Tel:  088 777 44 50
op werkdagen 8:30-17:00 uur

Bel mij terug